FAQ

Zien, en toch geloven

Als je al ruim 60 jaar elk jaar Kerst viert is het begrijpelijk dat je de vraag stelt: ‘Valt daar nog wat nieuws of origineels over te schrijven?’ Zeer waarschijnlijk zijn alle mogelijke relevante aspecten al aan de orde geweest. Niet alleen bij mij, maar ook bij de lezers van deze blog. Voordat je nu afhaakt, misschien is er toch iets uit het kerstverhaal dat ons nu kan inspireren.

Sterrenmannen

kerst-stockEen fascinerende groep mensen in dit verhaal vind ik de zogenaamde ‘wijzen uit het oosten’. In eigentijdse vertalingen aangeduid als ‘magiërs’. Er is veel onduidelijk rond deze groep: We weten niet exact waar ze vandaan komen en zelfs niet hoeveel het er zijn geweest. We kennen ook hun geloofsovertuiging niet. En het is bepaald opmerkelijk dat ze naar Jeruzalem worden geleid, terwijl ze toch echt in Betlehem moeten zijn.

Wat we wél weten is dat ze belezen/wijs zijn, een bovenmodaal inkomen genieten (ze hebben in ieder geval dure geschenken meegenomen) en goed geïnformeerd zijn omtrent sterren. Maar het is meer dan alleen astronomische kennis. Duidelijk is ook dat ze binnen hun cultuur en religieuze opvattingen veel waarde hechtten aan de omvang en intensiteit van sterren. Ze zien daarin de geboorte van een nieuwe en belangrijke koning.

Obstakels

Ze moeten nogal wat hobbels nemen voordat ze die koning gaan zien. Op de rug van hun ‘woestijnschepen’ leggen ze aanzienlijke afstand af. Als zij in Jeruzalem kenbaar maken wat hun reisdoel is, ontstaat niet alleen paniek bij koning Herodes, maar bij alle Jeruzalemmers. Daarna worden ze nog door Herodes misleid en is er een ingrijpen van God zelf nodig om hen weer op weg te krijgen naar Betlehem. Daar wordt de verwachte koning aangetroffen en op een passend oosterse wijze aanbeden en geschenken aangeboden.

Wat zien zij?

Wij kennen dit verhaal en vinden het misschien niet eens meer vreemd. Maar wat zien die magiërs eigenlijk? Een koning? Er staat alleen maar: ‘Ze gingen het huis binnen en vonden het kind met Maria, zijn moeder’ (Matteüs 2:11a, Nieuwe Bijbelvertaling). Ze zien een kind, een baby. Maar ze geloven dat dit kind een belangrijke koning is en aanbidden dit kind vol overtuiging als de Messias. Een lange reis, koninklijke onrust in Jeruzalem en theologische discussies onder de bijbelgeleerden daar hielden hen niet tegen. Zij zien een koning!

Wat een geloof! Wat een godsvertrouwen!

Wat zien wij?

Nieuws in onze tijd behelst bijna uitsluitend negatieve informatie: terreur, IS, oorlog, corruptie, natuurgeweld, angst, onzekerheid, malaise enzovoort. Dat kan ons beheersen en onze denkbeelden van de werkelijkheid eenzijdig beïnvloeden en zelfs het zicht op Gods Koninkrijk vertroebelen.

Maar met geloofsogen zie je zoveel meer! Dan zie je ook anno 2016 kleine en grote tekenen van Gods Koninkrijk. Mooie initiatieven van jonge mensen. Verrassend veel goede doelen. Veel waardevolle activiteiten door vrijwilligers. Mensen die tegen de tijdsgeest in kiezen voor Jezus van Nazaret, omdat ze geloven in het kind van Betlehem. Ondanks alles wat ze zien, houden zij oog op Gods werkelijkheid. Ze zien veel, maar blijven geloven, net als de magiërs.

Dit blog werd geschreven door ds. Henk Koning, emeritus-predikant van de Adventkerk en actief in de adventgemeente Harderwijk. 

Comments (2)

  • Reply Gemma Pappot - december 23, 2016

    Mooie verwoord, dank u

  • Reply Petra van den Heuvel - december 23, 2016

    Mooi om op deze manier deze gebeurtenis te lezen. Opent weer een nieuw inzicht.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked*

Adventist.org is the official website of the Seventh-day Adventist church

Seventh-day Adventists are devoted to helping people understand the Bible to find freedom, healing, and hope in Jesus.