Vandaag, 2 juli 2015, start het wereldcongres van de Adventkerk. Dit congres wordt ook vaak de Generale Conferentie genoemd. In de komende elf dagen vergaderen de 2500+ afgevaardigden van de hele wereld over een flink aantal zaken. Hier vind je een overzicht van de zaken die je elke dag kan verwachten. Maar vergeet niet dat er een tijdsverschil is van 7 uur. De vergadering begint iedere dag om 16.30 uur Nederlandse tijd en loopt door tot 6.00 uur ’s ochtends.
Donderdag 2 juli
Op deze dag staan een aantal zakelijke noodzakelijkheden op het programma, maar ook zal er gestemd worden om de 35 nieuwe landelijke of regionale Adventkerken toe te voegen aan de wereldkerk. De meest interessante voor de Nederlanders is natuurlijk het toevoegen van de Dutch Caribbean Union, waarvan ds. Hans Ponte secretaris is. In de middag zal het benoemingscomité gekozen worden. In de avond geeft ds. Ted Wilson, aftredend wereldvoorzitter, zijn verslag van de afgelopen vijf jaar.
Vrijdag 3 juli
Vrijdag vergadert het benoemingscomité en de verwachting is dat dan ook bekend wordt gemaakt wie zij voorstellen als nieuwe wereldvoorzitter. Dat kan ds. Ted Wilson, de huidige voorzitter zijn of natuurlijk een ander. Waarschijnlijk wordt ook gestemd over de secretaris en penningmeester; de laatste zal zeker wisselen want de huidige penningmeester, Bob Lemon, gaat met pensioen. Verder worden de verslagen van de secretaris, penningmeester en statistieke dienst gegeven.
Sabbat 4 juli
Op de Amerikaanse onafhankelijkheidsdag viert het wereldcongres zijn eerste sabbat. Uiteraard zal er dan geen zaken worden gedaan. De huidige secretaris, G.T. Ng, zal preken, en in de middag zijn er presentaties over de missie van de kerk in de wereld.
Zondag 5 juli
Het is de verwachting dat het Kerkelijk handboek zondag op de agenda staat. Er zijn talloze wijzigingen, waarvan eentje waarschijnlijk veel tijd zal vragen. Op die dag hoor je natuurlijk meer, maar het voorstel wil homoseksualiteit niet meer specifiek noemen als reden voor uitschrijving van een lid, en alleen refereren naar de tien geboden. Daarnaast zal het benoemingscomité vandaag en alle nog komende dagen blijven vergaderen om de meer dan honderd mensen te benoemen die een taak krijgen op wereldniveau.
Maandag 6 juli
Maandag wordt de hele dag gesproken over de wijzigingen in de achtentwintig fundamentele geloofspunten. De wijzigingen zijn vrij ingrijpend en zorgen voor twee dingen. Aan de ene kant wordt de taal inclusief gemaakt en er wordt niet meer uitgegaan van mannelijke voornaamwoorden. Aan de andere kant wordt de bewoording sterk aangepast, zodat er geen enkele onduidelijkheid kan ontstaan over de interpretatie. Tijdens deze discussie vergadert de benoemingscomité niet, maar toch wordt er gehoopt dat op deze dag de regionale, de zogenaamde divisiebestuurders, worden benoemd.
Dinsdag 7 juli
Een agenda vol met zakelijke aangelegenheden zonder een specifiek thema. Op de dag zelf wordt duidelijk welke agendapunten precies aan de orde zullen komen.
Woensdag 8 juli
Vandaag wordt het meest controversiële onderwerp besproken. Na vijf jaar van onderzoek en overleg wordt eindelijk besloten of vrouwelijke predikanten wel of niet ingezegend kunnen worden. De vraag die aan de afgevaardigden wordt gesteld is: ‘Mogen de verschillende regio’s zelf bepalen of vrouwen worden ingezegend?’ Nederland en de Europese regio hebben de sterke wens om vrouwen te (blijven) inzegenen. Het is erg de vraag of de afgevaardigden van de hele wereld hier positief op zullen stemmen. Ook tijdens deze discussie vergadert het benoemingscomité niet.
Donderdag 9 juli en vrijdag 10 juli
Deze twee dagen dienen als overloopdagen voor agendapunten die eerder niet aan de orde kwamen. Ondertussen vergadert het benoemingscomité gewoon door om alle functies te vullen. Daarnaast vergaderen de regionale benoemingscomités, de zogenaamde caucuses, om de leiders van de regionale hoofdkantoren te benoemen.
Sabbat 11 juli
De laatste dag van het wereldcongres is natuurlijk een sabbat. De nieuwgekozen wereldvoorzitter zal de overdenking verzorgen en zijn plannen voor de komende vijf jaar presenteren. Als allerlaatste afsluiting worden alle landen waar de Adventkerk actief is gepresenteerd, door afgevaardigden in traditionele klederdracht.
Ontmoet de afgevaardigden | Kerkgenootschap der Zevende-dags Adventisten - juli 3, 2015
[…] het wereldcongres van de Adventkerk komen meer dan 2500 mensen uit alle landen van de wereld samen. Zij […]