The Fuller Youth Institue, een onderzoekscentrum in Californië (VS) heeft weer eens een programma ontwikkelt bedoelt om jeugdleden in de kerk te houden. Op 20 oktober laat de Adventist Review ons weten dat zo’n 80 leiders uit onze eigen geloofsgemeenschap hier enthousiast aan hebben deelgenomen. Waar het op neerkomt is dat een gemeente met wat tips en trucs wordt geleerd ‘jeugdvriendelijker’ te worden, door bijvoorbeeld jongeren eerder te laten meedoen vanuit leiderschapsposities. Wat mij betreft de volgende flop om jongeren in de kerk te proberen te houden. Jongeren behoudt je niet door allerlei programma’s te bedenken. Wat jongeren in onze personality-maatschappij nodig hebben zijn personalities in leiderschapsposities om tegenop te kijken.
Goede ideeën?
Publieke figuren bevestigen dit. Bijvoorbeeld tijdens een aflevering van Brainwash Radio, op 30 mei 2016, waar filosofen, wetenschappers en schrijvers maatschappelijke ontwikkelingen bespraken. In deze aflevering kwam heel duidelijk naar voren dat wij ons in deze tijd veel meer laten inspireren door personalities dan door goed bedachte ideeën. Ongeacht onze mening hierover, zullen we het met dit gegeven moeten doen. In een kerkelijke setting zul je, wanneer je jongeren in de gemeente wil behouden, hier dus ook rekening mee moeten houden. Dat doe je door bijvoorbeeld de personalities uit de gemeente te kiezen voor de leiderschapsposities. Deze kunnen dan met name de jongeren inspireren.
Cool
Personalities combineren leiderschap met het ‘cool-zijn’ en dat inspireert. Obama is hier een schoolvoorbeeld van. Hij is beslist niet een dertien-in-een-dozijn-type. Niet van de gevestigde elite, maar eentje met wortels in de sloppenwijken van Amerika. Als absolute personality in de machtigste leiderschapspositie heeft hij bewezen dat leiderschap en cool-zijn goed samen gaat. Kort na zijn aftreden circuleerde op Facebook een filmpje waarin werd bewezen hoe cool Obama zijn leiderschapspositie heeft ingevuld. Daarin kwam onder andere goed in beeld de vele high fives die hij met flair aan lopende band uitdeelde, het spreken in straattaal, en het maken van lol. Het Obama out-moment, waarbij hij zijn microfoon op de grond laat vallen, staat nog op het netvlies. Jongeren uit de sloppenwijken van Amerika zijn geinspireerd en dromen weer: ‘Yes, we can.’
Meer twintigers
Maar de personalities onder ons zijn gewaarschuwd: het uitdragen van je personality komt met een hoge prijs. Je zult je moeten handhaven tegen de gevestigde orde die doorzeeft is van calvinistische-burgerlijkheid. Deze orde ziet haar leiders het liefst directe taal vermijden en politiekcorrecte kleding dragen. Toch ben ik ervan overtuigd dat er in onze gemeenten voldoende ruimte voor de aanwezige personalities bestaat om ook leiderschapsposities te bekleden, uiteraard binnen adventistiche kaders. Jongeren zullen geinspireerd raken, en met meer personalities in leiderschapsposities verwacht ik uiteindelijk meer aanmeldingen van twintigers die predikant willen worden. Geen overbodige luxe als je erbij stilstaat dat het aantal emeriti de komende twee jaar flink zal toenemen.
Comments (3)
Wouter Stap - november 17, 2017
Ik denk (als jongere) dat veel jongeren op zoek zijn naar identiteit. Sommige jongeren maken bijvoorbeeld hun muziekstijl tot hun identiteit, waar ook bepaalde kleding bij hoort, en inderdaad bepaalde personalities bij horen. Er zijn ook Nederlandse meisjes die moslima worden, ook hierbij hoort een duidelijke identiteit en kenmerkende kleding. Anders zijn dan de meerderheid is juist een pre.
Wat wij als ZDA jongeren moeten bieden, vind ik, is een duidelijke identiteit, herkenbaarheid, onderscheidend kunnen zijn van de massa, en een hecht groepsgevoel.
Wouter Stap - november 17, 2017
Wat verder goed is om jongeren aan te spreken, zijn korte bondige filmpjes. Maak gebruik van sociale media. Geen vage poëtische preken 😉 Veel jongeren houden niet echt van gedichten en andere literatuur. (Wat een generalisering is, maar bij een doelgroep moet je nou eenmaal kenmerken bedenken.)
Marcel René Wels - november 21, 2017
Ik denk dat je maar op één manier de jongeren in de kerk kunt houden. Dat is: Als zij een reden hebben om tegen de mensen die een functie invullen op te kijken. Respect krijg je niet zo maar van de jeugd, dit moet je verdienen. Obama moest het ook leren, zijn laatste speechen zijn niet te vergelijken met zijn eersten. Zo moet iedereen groeien. Maar respect moet je verdienen, door eerlijkheid, medegevoel, waardering, dit begint bij de ouders. Macht dat grijp je, daar hou je geen jeugd mee over. Wees spontaan, recht door zee, hier krijg je het hart van de jeugd mee. Eén leugen, één achterbakse streek, en je bent ze kwijt of het duurt heel lang voordat zij het vertrouwen weer teruggeven.