Maandag 6 juli stond in het teken van de geloofspunten. Na een proces van een aantal jaren was het geloofspuntenherzieningscomité bereid om zijn voorgestelde wijzigingen in de adventistische geloofspunten voor te stellen. In een vergadering die de hele dag duurde, werden de 28 geloofspunten één voor één besproken en afgestemd.
Dr. Stele, vicepresident en voorzitter van het geloofspuntenherzieningscomité, presenteerde de geloofspunten in willekeurige volgorde ‘om het interessant te houden’. De meeste wijzigingen waren bedoeld om de taal te updaten en genderinclusief te maken. Zo is bijvoorbeeld overal het woord ‘man‘ (in de betekenis ‘mens) vervangen door ‘human‘ of ‘humanity‘ en archaïsche woorden als ‘beneficent‘ en ‘fruitage‘ werden vervangen door modernere equivalenten. Sommige wijzigingen gingen om de betekenis van de tekst zelf, deze werden onderwerp van gesprek.
Elf van de 28 geloofspunten zijn alleen veranderd door de bijbelteksten anders te sortere. Deze wijzigingen werden snel aangenomen. De andere zeventien voorgestelde wijzigingen werden uitvoerig besproken, en uiteindelijk werden er dertien van aangenomen. De geloofspunten over de Bijbel (1), de schepping (6), de grote strijd (8), en Christus’ dienst in het hemels heiligdom (24) werden teruggestuurd naar het comité met een aantal opmerkingen, aanmerkingen en suggesties voor verbetering.
Van te voren was geloofspunt 6 verwacht het meest controversieel te zijn. Dat bleek te kloppen. Het comité had geprobeerd om in dit geloofspunt zo duidelijk mogelijk te maken dat de schepping gezien moet worden als iets dat in zeven keer 24 uur gebeurde, de schepping niet lang geleden was, en dat de manier waarop Genesis 1-2 het beschrijft letterlijk en historisch zo gebeurd is.
Hoewel de meeste afgevaardigden geen probleem hebben met deze verduidelijkingen, had een groot aantal toch moeite met de wijzigingen. Een aantal afgevaardigden beargumenteerde dat het woord ‘historisch’ lastig te plaatsen is in iets dat in het prehistorie plaatsvond. Anderen vonden het woord ‘recent’ problematisch, omdat het niet aangeeft wat recent is. Een afgevaardigde van het zuiden van Afrika gaf aan dat in vergelijking met de tijdspannen van het kosmos en de hemel, 100 miljoen jaar misschien wel erg recent was. Het laatste grote tegenargument betrof het idee van een week van zeven keer 24 uur. Sommigen vroegen zich af, uitgaande van het feit dat de eerste dagen van de schepping plaatsvonden zonder zon of maan, hoe we weten wat de lengte van die dagen was. Een andere afgevaardigde gaf aan dat als de lengte van een dag steeds verandert door aardbevingen, hoeveel verandering zou de zondvloed dan wel niet hebben gebracht? Met deze opmerkingen, en meer, ging geloofspunt 6 terug naar het comité.

Aan het einde van de dag werden nog een heel aantal benoemingen voorgesteld. Het meest interessant voor ons is dat ds. Rafaat Kamal, de huidige voorzitter van ons werelddeel, werd herbenoemd als voorzitter. In de komende dagen zal hij samen met het benoemingscomité zijn team samenstellen voor de komende vijf jaar.
Verder werden zes vicepresidenten van de wereldkerk benoemd: Guillermo Biaggi, Thomas Lemon, Abner De Los Santos, Geoffrey Mbwana, Ella Simmons, en Artur Stele. De meeste departementshoofden van de wereldkerk zijn ook bekend. Deze zijn: Mario Ceballos (geestelijke verzorging), Linda Koh (kinderpastoraat), Williams Costa (communicatie), Lisa Beardsly-Hardy (onderwijs), Wille & Elaine Oliver (gezinspastoraat), Peter Landless (gezondheid) Jerry & Janet Page (Minsterial Association/predikantenzorg), Ganoune Diop (PARL), Dwayne McKey (sabbatsschool), Heather-Dawn Small (vrouwenpastoraat) en Gilbert Cangy (jeugd).
Nederlands nieuws was het herbenoemen van Frensly Panneflek (gemeente Eindhoven) als lid van het wereldbestuur van de kerkelijke accoutants (GCAS). Dit wordt Pannefleks derde termijn bij het wereldbestuur.
Foto’s: North American Division of Seventh-day Adventists, Rohann Wellington/Dejan Stojkovic, TED.